Pakurikääpä

Pakurikääpää esiintyy Suomessa yleisimmin hies- ja rauduskoivuissa, mutta sitä tavataan myös mm. pyökkien ja leppien kyljissä. Pakurikääpä on lehtipuiden patogeeni, joka kasvaa pääasiassa sekä kuolleissa että elävissä koivuissa (Betula-suku). Lääkinnällisiin tarkoituksiin on perinteisesti hyödynnetty ainoastaan koivuilla kasvaneita pakurikääpiä.

Pakuri on vahva adaptogeeni, jota on käytetty tuhansia vuosia suurissakin määrissä, pitkiä aikoja, ilman haitallisia tai epätasapainottavia sivuvaikutuksia. Se sisältää 215 erilaista fytoravinnetta ja sen antioksidanttisuusarvo on korkein luonnossa tavattu. Keittämisellä saadaan käävän kovien kitiinirakenteiden sisältä eristetyt arvokkaat ravinteet kehomme käyttöön. Monet pakurin sisältämistä lääkinnällisistä aineista ovat samoja, joita moderni lääketiede käyttää mm. syövän hoidossa.

Pakuri sisältää mm. seuraavia terveyden kannalta hyviä ainesosia:

- Betuliini / betuliinihappo (torjuu virus-tartuntoja ja tulehduksia sekä hillitsee syöpäkasvainten kasvua)
- Beetaglukaanit (keuhko- ja rintasyöpä)
- Lanostanoidi tripenoidit (laskevat kolesterolia, parantavat ruoansulatusta, puhdistavat maksaa ja ovat aktiivisia hepatiittia, yskää ja astmaan vastaan)
- Germanium (auttaa puhdistamaan verta, normalisoi verenpainetta ja ehkäisee kasvaimien kehitystä)
- Polysakkaridit (Parantavat immuunijärjestelmän toimintaa, syövän, maksan, HI-virusten sekä muiden bakteeri- ja virusperäisten tartuntojen hoitoon)
- Melaniini (hiukset, iho, silmät)
- Fenolit (mm. hispidini, hispoloni ja lukuisat eri fenolihapot)
- Sterolit (lanosterolit, ergosterolit)
- Inotidiolit
- Inositolit
- Triterenoidaaliset saponiinit
- Lupeoli
- Laktonit
- Liukoiset lingiinit
- D2-, B1-, B2- ja B3-vitamiinit
- Hivenaineet (antimoni, barium, vismutti, boori, kromi, kupari, germanium, mangaani, seleeni, sinkki)
- Kivennäisaineet (kalsium, cesium, rauta, mangesium, fosfori, kalium, rubidium, pii, rikki)

Pakurista on apua mm. seuraaviin vaivoihin:
  • Immuunipuolustuksen parantaminen, virusten ja bakteeritartuntojen hoitoon, allergiaoireisiin, astmaoireisiin.
  • Parantaa ruuansulatusta, vatsavaivojen hoitoon mm. suoliston hiivan häätöön.
  • Tasapainoittaa verensokeria, puhdistaa maksaa, alentaa kolesterolia, positiivinen vaikutus verenpaineeseen.
  • Iho-ongelmat 
  • Syövän hoito

Pakuria ei suositella käytettäväksi samaan aikaan veren hyytymistä estävien lääkkeiden kanssa. Älä käytä antibiootteja, penisilliiniä tai suonensisäistä glukoosia yhtäaikaa pakurikäävän kanssa, koska ne voivat toimia pakurikäävän antagonisteina eli vastavaikuttajina. Huomioi myös, että jotkut ihmiset ovat hyvinkin allergisia sienille, vaikka allergiat puiden kyljissä kasvaville sienille ovatkin harvinaisia.


KÄYTTÖ

Laita 1 rkl / 1 litraan vettä, keitä 15min, anna laskeutua, ja nauti.

Pakurin paloja voit keittää ensimmäisellä kerralla pitkään, esimerkiksi tunnin, kunnon maun ja vaikutuksen saamiseksi. Voit käyttää samoja paloja niin kauan kuin niistä lähtee väriä. Ensimmäisen kerran jälkeen lyhyt keittäminen riittää. Ensimmäisellä kerralla maku on voimakas, jopa karvas, mutta maku miedontuu useampien käyttökertojen myötä.

Voit lisätä teehen esimerkiksi hunajaa tai maitoa makusi mukaan. Voit myös keittää pannukahvin pakuriteehen.

Suositeltavana päiväannoksena pidetään 2-4 kupillista (ylläpitohoito) tai enemmän (terapeuttinen käyttö).